Home > Blogs > Algemeen > Het achtste wereldwonder

Het achtste wereldwonder

Beetje rare titel op een site voor beleggen en geld. Maar het achtste wereldwonder heeft juist alles met geld te maken. De hangende tuinen van Babylon, de piramide van Cheops of de Tempel van Artemis hebben dat inderdaad niet. En toch plaatsen we het door Albert Einstein ook al zo benoemde principe van samengestelde rente in hetzelfde rijtje. Simpelweg omdat het rente-op-rente principe even oud, zo niet ouder is dan de wereldwonderen en vandaag de dag nog steeds even relevant is. 

Hoe werkt het achtste wereldwonder?

Samengestelde rente geeft je vermogen een sneeuwbaleffect als je het principe eenmaal hebt ontdekt en toegepast. Sneeuwbaleffect moet je in dit kader heel letterlijk zien. Rol je een sneeuwbal van een berg af, dan kan deze een formaat van je handen hebben. Als de sneeuwbal eenmaal beneden is, dan kan diezelfde sneeuwbal makkelijk 30, 40 of 50 keer zo groot zijn. En dit is nu precies wat samengestelde rente doet met jouw vermogen.

Als je op 1 januari 1.000 euro stort op je rekening en je ontvangt op 31 december 2% rente, dan heb je na 1 jaar precies 1.020 euro. Dit bedrag laat je staan en het jaar erop ontvang je rente over 1.020 euro en ontvang je 20,40 euro aan rente. Je start het nieuwe jaar met 1.040,40 euro. En op deze manier groeit ieder jaar je vermogen harder en harder. 

Wat heb ik hier aan?

Goede vraag. Een rente van 2% en dan ieder jaar wat meer centen, dat is niet zo spannend. Eens! Alleen wat als de rente 3%, 4%, 5% of 8% wordt? Wat doet dat voor mijn vermogen? Daar hebben we een leuke rekenregel voor. Neem het getal 72 en deel dit door de rente die je denkt te halen op je vermogen. De uitkomst laat zien in hoeveel jaar je je geld verdubbelt. 

3%24 jaar
4%18 jaar
5%14,4 jaar
8%9 jaar

Dit laat precies zien wat we graag duidelijk willen maken aan iedereen. Het rendement dat je haalt op je beleggingen is essentieel voor hoe snel jij je vermogen kunt laten groeien. En dit laat precies zien waarom wij het 8e wereldwonder graag aanhalen en blijven herhalen. Hoe meer rendement, hoe sneller je jouw doelen kunt behalen.

En voor de kritische lezer: in dit geval vinden wij rente en rendement precies hetzelfde. Het draait uiteindelijk om wat je een jaar later hebt staan aan vermogen. En of dit nu koerswinst of rente op de bankrekening is, dat maakt niet uit.   

Voorbeeld rente op rente 

Warren Buffett kocht in de jaren 80 van de twintigste eeuw zijn grote belang in Coca Cola. Uiteindelijk stak hij via Berkshire Hathaway (het bedrijf van Warren Buffett) 1,3 miljard dollar in het aandeel. Een aanzienlijk bedrag! In het begin ontving hij een bedrag van 75 miljoen dollar aan dividend. Nu inmiddels ontvangt hij ieder jaar meer dan 700 miljoen dollar aan dividend. Jaar in, jaar uit. Op zijn aanvangsinvestering is dit meer dan 50% rente, ieder jaar weer. En dit bedrag groeit nog ieder jaar.

Een mooier en beter voorbeeld hebben we niet. Dit laat precies zien waarom we gek zijn op het rente op rente-effect en wat dit kan betekenen voor iedereen. Stel je voor dat je 100.000 euro investeert over de jaren en dit in mooie dividend aandelen. En dit dividend groeit ook. Dan geven we op een briefje, dat je met je dividend zometeen een beter pensioen kunt opbouwen dan je nu doet via je werkgever of pensioenplan. 

Ja lekker horen we al in onze oren klinken, een periode van 30 jaar en het bedrag slaat nergens op in mijn situatie. Ontkennen we niet. Maar zet er eens tegenover hoe lang je gemiddeld moet werken om met pensioen te kunnen. En wat je daarvoor opzij moet zetten via je werkgever of zelf. Dan durven wij te stellen dat het bedrag van 100.000 euro helemaal niet zo gek is en dat de periode van 30 jaar ook niet zo gek is. Uiteindelijk is het dan maar 3.000 euro per jaar over een periode van 30 jaar en hoef je niet eens op een koerswinst te rekenen. Dus tja, onhaalbaar?

Deel op:

Populaire artikelen