Home > Blogs > Aandelen > Mr. Market Principe

Mr. Market Principe

Als vader van het waardebeleggen heeft Benjamin Graham in 1949 een boek geschreven met de titel “The Intelligent Investor”. In dit boek kwam hij met een metafoor voor de dagelijkse beurshandel en noemde deze metafoor “Mr. Market”. Idee achter het Mr. Market principe is een persoonlijkheid die dagelijks op grond van emoties aandelen aanprijst, waarbij de prijs afhangt van hoe Mr. Market zich die dag voelt. 

Je zou Mr. Market kunnen vergelijken met een manisch-depressieve persoonlijkheid. En Mr. Market laat zich leiden door paniek, door stress, door euforie, door onverschilligheid, eigenlijk door alles wat niet met beleggen en investeren te maken heeft. 

Wat doet Mr. Market?

Mr. Market is elk moment van iedere dag bereid om aandelen te kopen en te verkopen. Dit doet hij met veel plezier en wie de tegenpartij is, maakt hem niets uit. Dit staat symbool voor de koersen die je op je scherm ziet als je naar een site gaat met koersgegevens. Je ziet dan continu rode en groene koersen. 

Wat Mr. Market daarbij ook doet, is het kopen en verkopen van aandelen tegen welke prijs dan ook. En omdat hij zich niet baseert op de feiten maar op de emotie van de dag, kan iedere koers compleet anders zijn dan de dag, het uur of de minuut ervoor. En Mr. Market heeft daar geen enkel probleem mee. Komt er ergens een dak naar beneden, dan kan Mr. Market in één keer depressief worden en aandelen tegen hele lage koersen de deur uit doen. En heeft de dag het nationale voetbalteam de wereldcup veroverd, dan kan Mr. Market zo blij zijn dat hij aandelen koopt en verkoopt tegen hele hoge prijzen. 

Maar nogmaals, Mr. Market kijkt dus nooit en dan ook echt nooit naar de feiten achter het aandeel waarmee hij bezig is. 

Waarom Mr. Market principe?

Benjamin Graham had in zijn jaren voor het schrijven van het boek al uitgevonden dat veel beleggers zich laten leiden door van alles en nog wat, maar niet door de echte feiten. En om dit fenomeen goed te omschrijven en uit te leggen, begon hij met Mr. Market. Het principe komt erop neer dat je je als belegger moet laten leiden door het bedrijf achter het aandeel en de feiten die bij het bedrijf horen en niet door de dagelijkse prijsschommelingen van een koers waarvan niemand weet waarom deze koers beweegt.

De leerling van Benjamin Graham, namelijk Warren Buffett, heeft ditzelfde principe onderstreept en voegde eraan toe dat je hebberig moet zijn als anderen bang zijn en bang moet zijn als anderen hebberig zijn. Deze woorden sluiten aan op de basale gedachte achter het principe van Mr. Market. 

Beleggen = Investeren

Warren Buffett is een groot fan van het boek “The Intelligent Investor” van Benjamin Graham. In zijn beleggingsbeleid hanteert hij het principe van zijn oude leermeester. Als je namelijk bedrijven zoekt voor de lange termijn, waarbij het bedrijf groei laat zien over een langere periode, dan kun je het Mr. Market principe op positieve wijze inzetten. Want ongeacht de dagelijkse koersbewegingen, zal de koers van ieder aandeel de groei van het bedrijf volgen op lange termijn. En dan maakt de gemoedsrust van Mr. Market opeens een stuk minder groot deel uit van je zorgen als belegger. Je kunt er zelfs in positieve zin gebruik van maken.

Als je de waarde van een bedrijf eenmaal hebt ingeschat, dan kun je kijken of de prijs van het aandeel onder, op of boven deze waarde beweegt. Voor aankoop is het interessant als de prijs onder jouw berekende waarde uitkomt en voor verkoop is het interessant als de koers van het aandeel te veel boven jouw berekende waarde stijgt.  

Waar je dit ook goed in kunt terugzien, zijn de koersgrafieken van ieder aandeel. Zoek maar eens de grafiek op van een aandeel waarmee je bezig bent en kijk dan eens naar de hoogste koers en de laagste koers van het aandeel over het afgelopen jaar. Wat valt op?

Deel op:

Populaire artikelen